Fijne Motoriek

De fijne motoriek omvat de kleine, fijne bewegingen van de armen, handen en vingers. Denk hierbij aan knippen, tekenen en schrijven. Maar ook veters strikken, eten en zelfverzorging vallen onder de fijne motoriek.

De fijne motoriek van het jonge kind is voortdurend in ontwikkeling. Het kind krijgt steeds meer controle over de fijne handspieren, leert voorwerpen te manipuleren, leert gebruik te maken van gereedschap (bestek, potlood, schaar) en de samenwerking van de handen neemt toe. De fijne motoriek vraagt om aandacht en concentratie, iets wat voor een kind nog best lastig kan zijn. Door veel en gevarieerd te oefenen worden de fijnmotorische vaardigheden ‘ingeslepen’ in het brein en wordt de taak toepasbaar onder verschillende omstandigheden.
Bij de meeste kinderen verloopt deze ontwikkeling zonder problemen, echter zijn er ook kinderen die problemen ondervinden in de ontwikkeling van hun fijne motoriek.

Voorbeelden van veel voorkomende problemen:

  • moeite met het vasthouden van een potlood en tekenen van een figuur
  • moeite met het knippen op de lijnen
  • moeite met eten met een mes en vork of lepel
  • moeite met tussen de lijnen kleuren
  • tijdens het tekenen of kleuren de elleboog en pols in de lucht houden
  • moeite met zelfverzorging, zoals knoopjes vastmaken of veters strikken

Als uw kind moeite heeft met een van bovenstaande problemen, kan dit een indicatie zijn dat er extra ondersteuning nodig is op het gebied van de fijne motorische ontwikkeling. U kunt in dit geval contact opnemen met Kinderfysio Schiebroek voor het maken van een afspraak. Er vindt uitgebreid onderzoek plaats om te achterhalen of er sprake is van een achterstand in de fijnmotorische ontwikkeling. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld en zal er op speelse wijze geoefend worden.

U kunt contact opnemen door het invullen van het contactformulier of door te bellen naar
06 19 93 42 34

Contact

Kinderfysio Schiebroek

Sleedoornlaan 35
3053 ZN Rotterdam

w.achterberg@kinderpraktijk.nl
06 1993 4234