Grove Motoriek

De grove motoriek omvat de bewegingen die we maken met de grote spieren van ons lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rennen, springen, gooien, fietsen en balanceren. Een goede ontwikkeling van de grove motoriek is essentieel voor het dagelijks functioneren van een kind. Het stelt hen in staat om actief deel te nemen aan spelactiviteiten, sport en bewegingsonderwijs op school.

Sommige kinderen ervaren echter uitdagingen in de ontwikkeling van hun grove motoriek. Deze kinderen hebben moeite met grofmotorische vaardigheden waar leeftijdsgenootjes geen problemen mee hebben. Hierdoor kan het kind terughoudend worden in het meespelen tijdens de pauze op school of met de gymles. Aan de hand van een test kan worden vastgesteld of uw kind een motorische ontwikkelingsachterstand heeft. Aan de hand van de uitkomsten van de test zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld voor uw kind. Via leuke oefeningen en activiteiten werken we aan het verbeteren van de vaardigheden

Andere problemen die zich kunnen voordoen:

  • Onhandigheid: Kinderen die regelmatig vallen of struikelen zonder duidelijke oorzaak. Ze lijken soms te struikelen over niks of over hun eigen voeten.
  • Afwijkende looppatronen: Er zijn kinderen die tijdens het lopen en rennen hun voeten net wat anders neerzetten. Sommigen zetten de voeten wat meer naar binnen of juist wat meer naar buiten. Andere kinderen lopen op de tenen. Deze looppatronen kunnen gepaard gaan met pijnklachten of kinderen kunnen vaker struikelen. Bij Kinderfysio Schiebroek beoordelen we de looppatronen nauwkeurig zodat we het juiste behandelplan kunnen starten. In sommige gevallen is uitleg en advies voldoende.

Het kan zijn dat de leerkracht of gymdocent heeft aangegeven dat uw kind niet goed meekomt met zijn leeftijdsgenootjes tijdens de gymles. Het kan ook zijn dat u zich zelf zorgen maakt over de motorische ontwikkeling of de stand van de voeten van uw kind. In beide gevallen is het mogelijk om een afspraak te maken bij Kinderfysio Schiebroek.

Contact

Kinderfysio Schiebroek

Sleedoornlaan 35
3053 ZN Rotterdam

w.achterberg@kinderpraktijk.nl
06 1993 4234