Schrijfproblemen bij Kinderen

Schrijven is een vaardigheid die ons in staat stelt om te communiceren. Op de basisschool leren kinderen schrijven. Voor het ene kind gaat dit schrijfproces makkelijk en is het vanzelfsprekend, voor het andere kind is dit een moeizamer proces. Schrijven doet een beroep op zowel cognitieve vaardigheden als op complexe motorische vaardigheden.

Ook in dit digitale tijdperk met computers is het schrijven nog steeds belangrijk. Schrijven geeft een significant betere letter- en woordherkenning bij het lezen dan bij het typend leren van letters

Veel voorkomende schrijfproblemen:

  • Te groot of te klein schrijven: Het lukt het kind niet goed om tussen de lijnen te schrijven, de letters komen boven de lijnen uit of komen juist niet tot de lijn.
  • Onleesbaar handschrift: Door een combinatie van factoren is het handschrift van het kind moeilijk om terug te lezen.
  • Moeite met de vorm van de letters: Het kind heeft moeite met het aanleren of onthouden van de vorm van de letter.
  • Moeite met de pengreep: Wanneer een kind moeite heeft met het op de juiste manier vasthouden van de pen of potlood kan dit bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid of pijn in de hand.
  • Laag schrijftempo: Het kind kan het schrijftempo in de klas niet bijhouden en heeft hierdoor werkjes niet op tijd af.

Bij Kinderfysio Schiebroek bieden we een uitgebreide evaluatie van de schrijfvaardigheden van uw kind. Aan de hand van testen en observaties wordt beoordeeld of er aangrijpingspunten zijn voor kinderfysiotherapeutische interventie. We werken samen met ouders en leerkrachten om een volledig beeld te krijgen van de uitdagingen van het kind.

Op basis van deze beoordeling stellen we een individueel behandelplan op dat gericht is op het verbeteren van de schrijfvaardigheid van het kind en het vergroten van hun zelfvertrouwen en plezier in schrijven.

Contact

Kinderfysio Schiebroek

Sleedoornlaan 35
3053 ZN Rotterdam

w.achterberg@kinderpraktijk.nl
06 1993 4234